Vlada KS i sindikati postigli sporazum: Uposlenicima koji primaju plaću iz budžeta u 2023. godini dogovoren dodatak na plaću

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i sindikata koji zastupaju uposlenike koji plaću primaju iz budžeta KS na sastanku održanom 16.02.2023. postigli su sporazum o isplati dodatka na plaću za 2023. godinu, a koji će biti potpisan 23.2.2023.godine.

Sporazum će biti realiziran tako da će nakon usvajanja ovogodišnjeg budžeta svim uposlenicima koji plaću primaju iz kantonalnog budžeta, biti obračunat i mjesečni dodatak u neto iznosu od 100 KM. Dogovoreno je i da će za mjesece do usvajanja budžeta taj dodatak biti isplaćen retroaktivno.

„Vlada je odabrala ovaj mehanizam kao svojevrsnu interventnu mjeru zbog udara inflacije kako bi se osiguralo linearno uvećanje za sve zaposlene“, objasnila je vršiteljica dužnosti premijera Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić.

Izrazivši zadovoljstvo što je postignut dogovor između Vlade i sindikata, dodala je da se iznos koji je potreban za isplatu dodatka uklapa u iznos povećanja budžeta koji je planiran Nacrtom.