Otvoreno pismo Premijeru Kantona Sarajevo

OTVORENO PISMO PREMIJERU KANTONA SARAJEVO: Vlada FBiH donijela odluku o isplati jednokratne novčane pomoći radnicima u iznosu od 1080 KM, zašto je Vlada Kantona Sarajevo i dalje bez stava?!

Poštovani, 

Na sastanku Koordinacije sindikata održanom 27.10.2022. godine odlučeno je da se uputi otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo, Edinu Forti, a kako slijedi: 

Vlada Federacije BiH donijela je danas Odluku o izdvajanju sredstava u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena i isplati jednokratne pomoći prema kojoj se iz Budžeta Federacije BiH izdvajaju sredstva u svrhu isplate jednokratne novčane pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa Budžeta FBiH isključujući izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike izabranih dužnosnika i nosioca izvršnih funkcija. 

Članice Koordinacije sindikata svakodnevno dobijaju brojne upite da li će jednokratna novčana pomoć biti isplaćena radnicima u Kantonu Sarajevo te se zato traži jasan pisani odgovor od strane Vlade Kantona Sarajevo. 

Koordinacija sindikata ukazuje na neravnopravan položaj radnika u Kantonu Sarajevo i nezainteresovanost Vlade Kantona Sarajevo da se u ovim teškim vremenima ravnopravno podijeli breme posljedica trenutne krize u svijetu i ekonomskih poremećaja. 

Koordinacija sindikata podsjeća da je nakon sastanka predstavnika Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika Koordinacije sindikata 24.10.2022. godine, a na kojem je dobijen usmeni negativan odgovor sa kojim niti jedna članica Koordinacije sindikata nije bila zadovoljna, upućen ponovljeni zahtjev za dostavu pisanog odgovora za isplatu jednokratne novčane pomoći svim radnicima u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo jer Vlada Kantona Sarajevo još uvijek nije odgovorila na Zahtjev od 16.9.2022. godine. 

U vezi sa navedenim, Koordinacija sindikata javno postavlja pitanje premijeru i ministrima u Vladi Kantona Sarajevo da li to oni smatraju da radnici u Kantonu Sarajevo nisu pogođeni inflacijom i da njima Vlada Kantona Sarajevo ne treba isplatiti jednokratnu novčanu pomoć? 

Pored toga Koordinacija sindikata je 24.10.2022. godine Vladi Kantona Sarajevo uputila i zahtjev za nastavak pregovora oko sporazumnog utvrđivanja osnovice za obračun plata u 2023. godini, te je upućen i zahtjev/urgencija po pitanju pregovora oko zaključivanja/ispravke/dopune kolektivnih ugovora u djelatnostima kulture, komunalne privrede i zdravstva.