DEMANTIJ SUNSA

U vezi intervjua koji je Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, Adna Mesihović, dala za portal Klix.ba dana 11.01.2024. želimo da vas obavjestimo sljedeće:

  • Netačni navodi Ministrice o visini budućih plata predstavlja uvredu za svo nastavno osoblje Univerziteta u Sarajevu, koji su dugogodišnjim radom, naporima i ulaganjima, da u određenom vremenskom periodu ispune sve Zakonom određene uslove, stekli zvanje redovnog profesora.
  • Osnovna plata redovnog profesora čiji platni koeficijent iznosi 9 pomnožen sa budućom osnovicom od 385 KM ne iznosi 4.500 KM kao što Ministrica tvrdi, nego 3.465 KM, čime je svaki redovni profesor „nezasluženo“ opterećen za dodatnih 1.035 KM. Smatramo da bi Ministrica trebala biti bolje upoznata sa navedenim podatkom, s obzirom da i ministri Kantona Sarajevo imaju isti koeficijent.
  • Kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na UNSA je kompleksniji i ne sastoji se samo od platnih koeficijenata. Još uvijek je puno otvorenih pitanja koja trebaju biti regulisana Kolektivnim ugovorom.
  • Radnike na Univerzitetu u Sarajevu pored nastavnog čini i nenastavno osoblje, od kojih je većina sa malim platnim koeficijentima. Predloženo povećanje koeficijenata se odnosilo prvenstveno na tu kategoriju radnika, dok se za redovne profesore isto nije ni tražilo nakon usaglašavanja osnovice u visini od 385 KM.
  • Povećanje koeficijenta asistentima i višim asistentima te nenastavnom osoblju je prijedlog Sindikata Univerziteta u Sarajevu, a ne Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Prijedlogom novog Kolektivnog ugovora predviđeno je povećanje koeficijenata za 8-13%. Umjesto toga Ministarstvo nudi motivirajuće povećanje koeficijenta nižim i višim asistentima (iako je nama nepoznato zvanje niži asistent) za mizernih 5% što uz novu osnovicu predstavlja povećanje plate od 88,50 KM za asistente i 100 KM za više asistente, što je Sindikatu neprihvatljivo.

S obzirom da ovo nije prvi put da se preko portala obmanjuje javnost o platama budžetskih korisnika, Sindikat Univerziteta u Sarajevu očekuje izvinjenje Ministice Mesihović uz korekciju neistinitih navoda.

 

Sindikat Univerziteta u Sarajevu