Decembarska plata?!

Premijer vlade Kantona Sarajevo Suad Zeljković održao je neformalni sastanak sa nekoliko Dekana visokoškolskih ustanova u Sarajevu i otvoreno im poručio da se “za decembarsku plaću snalaze kako znaju i umiju“.  

Više informacija možete pročitati u preuzetom tekstu sa poratal Dnevni Avaz objavljenog 25.11.2013. godine pod nazivom: Večina kantona u bankrotu, vlasti će ukrasti jednu plaću.

Portal Dnevni avaz | Objavljeno: 25.11.2013.  06:04 | Autor: T. Lazović

FINANSIJSKI KOLAPS SREDNJEG NIVOA VLASTI U FBIH

Većina kantona u bankrotu, vlasti će ukrasti jednu plaću

Većina kantona u Federaciji BiH je pred bankrotom, deficit se mjeri stotinama miliona maraka, a vlasti već pripremaju teren za „krizno komuniciranje” jer neće biti novca za isplatu najmanje jedne, najvjerovatnije, decembarske plaće, saznaje „Dnevni avaz”.

Ovogodišnji ukupni gubitak vlada u najvećim kantonima u FBiH prelazi 400 miliona maraka, od čega je gotovo polovica u Kantonu Sarajevo!

Finansijski kolaps u kantonima bit će najveći udar na stanovništvo, ali i cijelu ekonomiju, jer je najveći broj budžetskih korisnika čije su plaće bile jedini motor potrošnje u BiH upravo na kantonima.

Motor potrošnje

Prosvjetni radnici i policajci, uposlenici velikih kantonalnih administracija, javnih preduzeća, bit će prvi na udaru. U većini kantona plaće već kasne po najmanje jedan mjesec, a upućeni tvrde da se vlasti, posebno u Sarajevu, spremaju „ukrasti” jednu plaću i tako prevazići gubitak.

Najgora je situacija u Kantonu Sarajevo, što je ekonomski i finansijski apsurd, gdje, prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, budžetski deficit iznosi čak 190 miliona maraka. 

Premijer Suad Zeljković (SDA) javno priznaje da je deficit veći od 100 miliona KM, ali posljednje analize pokazuju da je on skoro dvostruko veći. Ugrožena su primanja za više od 10.800 budžetskih korisnika, a, ako oni ne budu imali novca za potrošnju, i ono malo ekonomske aktivnosti u FBiH odumrijet će i pitanje je dana kada bi se to moglo odraziti i na penzioni fond!

Zeljković: Priznao da nema novca

Kako saznajemo, Zeljković je ovih dana održao neformalni sastanak s nekoliko dekana visokoškolskih ustanova u Sarajevu te im otvoreno poručio da se „za decembarsku plaću snalaze kako znaju i umiju“.

Haos i u Tuzli

– Rekao nam je, a ljudi su bili šokirani, da u budžetu neće biti novca, da iskoristimo „rezerve” ili svoje prihode koje ostvarujemo, ali jasno je da toga nema dovoljno da isplatimo plaće – kazao nam je jedan od učesnika sastanka.

Katastrofa prijeti i Tuzlanskom kantonu, gdje je zvanični gubitak u prva tri kvartala veći od 63 miliona maraka. No, nezvanični izvori upozoravaju da je situacija mnogo teža. 
– Deficit će, sigurno, dostići 100 miliona KM – kazao nam je izvor blizak aktuelnoj vladi TK. 

Mostar, Travnik, Bihać

Ukupni iznosi deficita u SBK i HNK su manji, jer su i budžeti nekoliko puta manji od sarajevskog. No, prelaze 10 posto ukupnog budžeta. Zvanično, u HNK nominalni deficit iznosi 13 miliona maraka za prvih devet mjeseci.

Slična je situacija i u Kantonu čije je sjedište u Travniku. Tamošnji ministar finansija Zdravko Gavranović priznao je da su prihodi za 10 posto manji nego prošle godine te se očekuje višemilionski gubitak na kraju godine, a koji će se približiti iznosu od 15 miliona KM. U USK je jasno da će deficit biti najmanje jednak prošlogodišnjem. 

Link na orginalni tekst članka: http://www.avaz.ba/vijesti/teme/vecina-kantona-u-bankrotu-vlasti-ce-ukrasti-jednu-placu