SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Poštovani građani, kolege profesori, saradnici i studenti,

 

na posljednjem sastanku Centralnog odbora Sindikata Univerziteta u Sarajevu, održanog 3. 6. 2014. godine, razmatrano je teško finansijsko stanje uposlenih na Univerzitetu nastalo uslijed kašnjenja isplate plaća već više od dva mjeseca, te neisplaćene pola plaće iz 2013. godine. S obzirom na to da Vlada Kantona Sarajevo sistematski ignorira pokušaje Sindikata da se krene u rješavanje ovoga, a i drugih nagomilanih problema na Univerzitetu, primorani smo se na ovaj način obratiti javnosti i ukazati na temeljne zahtjeve Sindikata Univerziteta u Sarajevu.

Sindikat Univerziteta u Sarajevu traži urgentni nastavak pregovora s Vladom Kantona Sarajevo i to o sljedećim pitanjima:

  • zaključenju kolektivnog ugovora,
  • finansiranju Univerziteta u Sarajevu iz budžeta, a ne putem “grant” sredstava, kako je dosad bila praksa, pri čemu je Univerzitet sveden na razinu jednog KUD-a ili udruženja građana,
  • izjednačavanju cijene rada s drugim budžetskim korisnicima.

Ukoliko se čim prije ne krene u pregovore u vezi s navedenim zahtjevima, odlučeno je da se pokrenu procedure za organiziranje štrajka za 8. 9. 2014. godine na petnaest fakulteta i akademija – članica Sindikata Univerziteta u Sarajevu. Štrajk će početi tokom septembarskih ispita i upisa u novu 2014/2015. akademsku godinu.

Zaista je krajnje vrijeme da se ozbiljno pristupi rješavanju egzistencijalnih i statusnih pitanja uposlenih na najstarijoj univerzitetskoj instituciji u Bosni i Hercegovini. Ukoliko ne otpočnemo s pregovorima i ukoliko budemo primorani započeti najavljeni štrajk, studente i građane molimo za krajnje razumijevanje i podršku. O sistematskom rješavanju ovih pitanja ovise i kvalitet i razina studija na fakultetima i akademijama, o čemu, naravno, ovisi i budućnost naših naraštaja i napredak cijele naše društvene zajednice. 

Također, ovom prilikom želimo ukazati i na činjenicu da uistinu ima onih uposlenika na Univerzitetu koji ostvaraju enormno visoke zarade po raznim osnovama, čija se imena pojavljuju na top-ljestvicama najplaćenijih osoba u BiH. Međutim, takvi slučajevi nisu pokazatelji realnog stanja na Univerzitetu i predočavaju iskrivljenu sliku o primanjima uposlenih profesora i asistenata na Univerzitetu, koji, prema analizama Sindikata, rade za 40-80% više u odnosu na normative i standarde što ih je donijelo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.  

Temeljni razlog zbog kojeg smo se odlučili za organiziranje štrajka zaposlenih na Univerzitetu u Sarajevu jeste, dakle, ekonomska nesigurnost (neredovnost isplata plaća) i neravnopravnost u odnosu na ostale budžetske korisnike u Kantonu Sarajevo (za istu složenost posla primanja iz budžeta su za oko 20% manja).

Sarajevo, 16. 6. 2014. god.


Centralni odbor Sindikata Univerziteta u Sarajevu